Cold brew oznacza po angielsku zimny napar. Tego rodzaju napój jest przygotowywany i serwowany bez podgrzewania. Świeżo zmieloną kawę zalewa się chłodną, przefiltrowaną wodą i maceruje od 12 do 24 godzin. Dzięki zastosowaniu nietradycyjnej techniki przyrządzania uzyskujemy delikatny smak pozbawiony goryczy i sporej części kwaskowatości. Równocześnie nadal wysoka pozostaje zawartość pobudzającej kofeiny. Cold brew można podawać po prostu z kostkami lodu lub dodatkiem mleka czy soku owocowego.
Wybierz cold brew dla siebie!
Brazil Guaxupe
Brazylia
Minas Gerais
Cooperativa Guaxupe
800-1000 M N.P.M.
Typica
Natural
Aromaty pomarańczy, orzecha laskowego, mlecznej czekolady, kremowa, zbalansowana, z niską kwasowością
Honduras Santa Barbara
Honduras
Santa Barbara
Arabica
Washed
Pełne body, dobry balans, delikatna kwasowość, nuty grejpfruta, delikatnie słodowy, kwiatowy smak
Cykl produkcyjny
W przypadku cold brew nie możemy mówić o parzeniu, ponieważ do maceracji zmielonej kawy używamy zimnej, a nie gorącej wody. W związku tym sam proces musi trwać o wiele dłużej niż w przypadku klasycznej metody. Aby gotowy produkt cieszył swym wybornym smakiem amatorów kawy na zimno, jego wytworzenie wymaga kilku istotnych dla cyklu etapów.
1. Filtrowanie wody
Jakość wody użytej do przygotowania każdej kawy, w tym cold brew, odgrywa kluczową rolę dla jakości powstałego napoju. Przed połączeniem z kawą woda jest filtrowana, aby usunąć z niej wszelkie składniki mogące mieć negatywny wpływ na smak i aromat końcowego produktu.
2. Mielenie kawy
Grubość mielenia musi być dostosowana do czasu ekstrakcji oraz pożądanego profilu smakowego. Zwykle kawa do cold brew jest dużo grubsza niż do innych metod przygotowania, ze względu na bardzo długi czas kontaktu wody z drobinami. Ziarna powinny być zmielone jak najkrócej przed połączeniem z wodą, aby zachować jak najwięcej smaku i aromatu w cold brew.
3. Zalewanie kawy wodą
Przefiltrowaną zimną wodę łączy się ze świeżo zmieloną kawą w specjalnym zbiorniku. Rozpoczyna się ekstrakcja. Ze względu na brak wysokiej temperatury transfer substancji smakowo-aromatycznych jest bardzo powolny. Przy wykorzystaniu tradycyjnej metody maceracja trwa z reguły od 12 do 24 godzin.
4. Filtracja
W kolejnym etapie trzeba odfiltrować fusy od powstałego ekstraktu. Robione jest to w kilku etapach od drobin największych do najmniejszych.
5. Pasteryzacja / sterylizacja
Aby zapewnić odpowiednią trwałość powstałego cold brew, płyn poddawany jest pasteryzacji lub sterylizacji. Pasteryzacja w odpowiednio dobranych temperaturze i czasie pozwala przechowywać cold brew w opakowaniu typu bag in box. Termin przydatności do spożycia potwierdzony jest laboratoryjnymi badaniami przechowalniczymi.
6. Napełnianie pojemników
Spasteryzowane cold brew przelewane jest do pięciolitrowych worków typu bag in box. Następnie worki wkłada się do kartonowych pojemników.
7. Magazynowanie
Gotowe i zapakowane cold brew trafia do magazynu i tam czeka na transport do spragnionych miłośników kawy macerowanej na zimno.
Przepisy
Znajdź swój ulubiony przepis na orzeźwiającą kawę cold brew. Dodaj sobie energii i ciesz się wyjątkowym smakiem. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje przepisów, które zachwycą miłośników kawy na zimno. Wyobraź sobie ciepło słońca, relaks w ulubionej kafejce i pyszny, orzeźwiający smak naszej kawy cold brew. Poczuj wakacyjne klimaty.
Cold Brew
(szklanka 400 ml)Składniki:
- Cold brew 250 ml
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Wypełnij szklankę do połowy lodem.
- Nalej cold brew na lód.
Proporcje składników można zmienić wedle uznania.
Cold brew z mlekiem
(szklanka 400 ml)Składniki:
- Cold brew 250 ml
- Mleko (lub napój roślinny) 50 ml
- Kostki lodu
Przygotowanie:
- Wypełnij szklankę do połowy lodem.
- Nalej cold brew.
- Uzupełnij napój mlekiem wedle uznania.
Proporcje składników można zmienić wedle uznania.
Cold brew orange
(szklanka 400 ml)Składniki:
- Cold brew 125 ml.
- Sok pomarańczowy z miąższem 125 ml.
- Kostki lodu.
- Pomarańcza do ozdoby.
Przygotowanie:
- Wypełnij szklankę do połowy lodem.
- Wlej odmierzoną ilość soku na lód.
- Delikatnie (po łyżce) wlej cold brew tak, aby powstała warstwa.
- Udekoruj szklankę plasterkiem lub cząstką pomarańczy.
Proporcje składników można zmienić wedle uznania.
Chcesz kupić więcej niż 3 pięciolitrowe opakowania cold brew?
W sklepie z kawą Darboven możesz kupić maksymalnie 3 pięciolitrowe opakowania typu bag in box dostarczane przesyłką kurierską. Potrzebujesz więcej kawowego orzeźwienia?