9 września 2022
IDEE KAFFEE – 90 lat kawowej historii
100 % łagodności. 100 % kofeiny. IDEE KAFFEE przestrzega tych złotych zasad. Nasza kawa ma te dwie unikatowe właściwości, dzięki zastosowaniu wyjątkowego uszlachetniania parą. Ta technika, w połączeniu z wieloletnim doświadczeniem naszych mistrzów palenia, czyni IDEE KAFFEE kawą unikatową.
Pomysł
Każda historia sukcesu zaczyna się od pomysłu. Już podczas I wojny światowej Arthur Darboven myślał nad opracowaniem kawy, która byłaby szczególnie łagodna, ale niepozbawiona kofeiny. Brakowało mu jednak nazwy. Jedno było pewne – zostawiono inicjały Johana Joachima Darbovena, ojca Artura. Uproszczono je z „JD” na “ID”. A ponieważ to już brzmiało jak IDEA, po prostu dodano do tego dwie brakujące litery.
Życie dla kawy
Niedaleko pada jabłko od jabłoni – to powiedzenie odnosi się również do rodziny Darboven. Dawno temu Arthur Darboven zabrał młodego Alberta Darbovena do biura i nauczył go wszystkiego o rafinowaniu importowanej zielonej kawy. To był początek niezwykłej pasji, która zajmowała szczególne miejsce w sercu. Początek marki IDEE KAFFEE.
Albert Darboven bierze udział w kampanii kawowo-ilustracyjnej IDEE KAFFEE.
Odkąd Albert Darboven przejął kierownictwo firmy w 1966 roku, marka IDEE KAFFEE zaczęła odgrywać w jego życiu szczególnie ważną rolę. Dla niego, podobnie jak dla jego ojca, to projekt, w który włożyli serce.
Ten szczególny związek emocjonalny można odczuć poprzez to, że ziarna kawy stosowane w IDEE KAFFEE pochodzą z programu pomocowego H.E.L.P. (Honduras Life Education Project) – wyróżniającego się na tle licznych działań społecznych przedsiębiorcy. O programie H.E.L.P. P pisaliśmy już w naszym wpisie H.E.L.P. Lepsza kawa dla lepszego życia.
Dzięki wielu wydarzeniom i działaniom, takim jak IDEE Derby, inicjatywa klubowa czy stadnina IDEE GESTÜT, marka IDEE KAFFEE od lat jest znana również wśród miłośników jeździectwa.
Uszlachetnianie ziaren metodą J.J. Darboven
Kawa z dużą ilością kofeiny jest słabo przyswajalna, a kawa łagodna nie zawiera kofeiny? Od ponad 90 lat marka IDEE KAFFEE udowadnia, że nie musi to być prawda. Jak to robimy? Cofnijmy się do 1927 roku, w którym to prof. Lendrich opracował metodę rafinacji parowej dla J.J. Darboven.
W tym rewolucyjnym procesie ziarna kawy otaczane są przez czystą parę wodną, a następnie bardzo delikatnie palone w wysokiej temperaturze. Rezultat to wyjątkowo łagodna kawa z pełną zawartością kofeiny.
Metoda ta została opracowana specjalnie dla IDEE KAFFEE. Następnie opatentowano ją w 1927 roku i od tego czasu jest stale optymalizowana przez J.J. Darboven.
Proces uszlachetniania ziaren kawy metodą J.J. Darboven.
- Kawę zwilża się nasyconą parą przez około 45 minut w temperaturze prawie 100 °C. Wilgotność kawy wzrasta do ok. 22%. Zielona kawa ma zwykle zawartość wody tylko 12%.
- Następnie kawę poddaje się obróbce strumieniem pary pod ciśnieniem 1,3 bara w temperaturze ponad 100 °C. Trwa to ok. 15 minut.
- Podczas ostatniego etapu odciągana jest woda dostarczona w procesie uszlachetniania kawy parą. Suszenie odbywa się bardzo delikatnie w próżni. Pod koniec kawa ma znowu wilgotność wynoszącą 12%. Następnie, po obróbce parą, kawa surowa trafia do naszych silosów, a potem jest palona przez naszych doświadczonych mistrzów. W ten sposób powstaje charakterystyczny dla IDEE KAFFEE łagodny i delikatny smak. Dzięki procesom przebiegającym podczas uszlachetniania parą kawa surowa zmienia swój kolor. Początkowo zielone ziarna nabierają żółtego koloru.