2 stycznia 2022
Kawa w orientalnym stylu
Przygotuj składniki (jedna porcja /jedna szklanka):
- 10 g świeżego imbiru
- 200 ml EILLES KAFFEE RÖSTMEISTER Caffè Crema
- ½ laseczki cynamonu
- 3 strąki kardamonu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki bitej śmietany
Czas przygotowania: ok. 5 minut (plus czas zaparzania)
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wlej przygotowaną EILLES KAFFEE RÖSTMEISTER Caffè Crema do małego rondelka. Dodaj plasterki imbiru, laskę cynamonu i pokruszone strąki kardamonu. Całość gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj 2 łyżki śmietany i podgrzej.
Przecedź gorący napar z kawy i przypraw przez sitko, a następnie wklej do kubka. Wierzch udekoruj bitą śmietaną. Jeśli lubisz, posłodź cukrem trzcinowym do smaku.
Smacznego!