9 lutego 2023
Owocowy napar z daktylami
Przygotuj składniki (jedna porcja /jedna szklanka 300 ml):
1 torebka EILLES TEE Bio Fruechte Natur – koperty papierowe
150 ml wody
100 ml soku jabłkowego, klarownego
2 kostki imbiru kandyzowanego (20g)
1 duży ekologiczny daktyl (20g)
½ łyżeczki przyprawy speculoos
Do dekoracji:
½ ekologicznego daktyla
1 kostka imbiru kandyzowanego
- Przekrój daktyle na pół, usuń pestkę i miąższ. Pokrój w kostkę. Imbiru pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj sok jabłkowy i wodę wraz z przyprawą speculoos.
Włóż torebkę herbaty EILLES TEE Bio Fruechte Natur i zaparzaj ją przez około 8 minut. - Przygotuj dekorację : daktyle przekrój w poprzek, imbir pokrój w plastry. Nadziej naprzemiennie na patyk do szaszłyków. Następnie wyjmij torebkę z herbatą z naparu.
- Poncz owocowy wlej do szklanki do herbaty lub kubka. Napój podawaj z daktylowym imbirowym szaszłykiem.
Smacznego!