14 maja 2020
Peaberry – wyjątkowe ziarno kawy
Pestki owoców mają kształt kulisty (w przybliżeniu) natomiast ziarna kawy to półkule. Powód tej różnicy jest banalnie prosty: w wiśniach i czereśniach jest jedna pestka, w owocu kawy dwie. Ziarna kawy podczas wzrostu wywierają wzajemny nacisk, co powoduje spłaszczenie z jednej strony.
Czasem jednak spotka Was niespodzianka w postaci kulistego ziarna kawy. Jeśli zajrzycie do torebki albo wysypiecie trochę ziaren, to zdarzy się Wam czasem zauważyć właśnie takie okrągłe ziarenko. Powód jest oczywisty: to ziarno w owocu kawowca wyrosło bez swojego towarzysza i przyjęło kształt taki jak wcześniej wspomniane pestki wiśni czy czereśni. Zdarza się to w około 5% przypadków.
Okrągłe ziarno nazywamy peaberry. Na niektórych plantacjach uprawiających kawę wysokiej jakości takie ziarna wybiera się spośród ziaren standardowych i pakuje osobno właśnie jako kawę typu peaberry. Jest to bardzo zaskakujący widok robiący spore wrażenie: niemal wyłącznie okrągłe ziarna wypełniające torebkę. Jeśli chodzi o smak, to wielu cupperów twierdzi, że ziarna peaberry dają kawę o dużo wyższej słodyczy niż ziarna klasyczne.
W lokalnej Palarni Kawy J.J. Darboven wykorzystaliśmy ziarna peaberry z Brazylii, aby upalić dla Was kawę speciality.
Świeżo palona kawa Brazil Fazenda Sertão charakteryzuje się aksamitnym, pełnym body, jabłkową kwasowością, aromatami orzechów i czekolady. Wybraliśmy dla niej palenie ciemne, które jest idealne do ciśnieniowych metod parzenia.
Szczegóły o uprawie:
Kraj: Brazylia
Region: Carmo de Minas, Minas Gerais
Farma: Fazenda Sertão
Wielkość farmy: 330 ha
Wysokość: 1100 – 1450 m n.p.m.
Właściciel: Nazareth Dias Peireira
Varietal: Yellow Bourbon
Obróbka: Natural
Świeżo palone ziarna peaberry z Brazylii są dostępne w naszym sklepie.
Autorem wpisu jest Dariusz Wasielewski.