18 września 2024
Przerwa na kawę – w Hondurasie
Dziś Honduras to jeden z czołowych producentów kawy na świecie – znajduje się na czwartym miejscu wśród producentów arabiki (5 500 000 worków) i na piątym miejscu wśród eksporterów ziaren (5 200 000 worków). Choć jednak kraj ten ma doskonałe warunki do uprawy kawowców, przez wiele lat nie wykorzystywano jego potencjału. Sytuacja zmieniła się w połowie XX wieku, gdy Stany Zjednoczone wsparły rozwój przemysłu kawowego w Hondurasie.
Dogodne warunki uprawy kawowców
Gorący klimat tropikalny, żyzne gleby i częste deszcze sprzyjają plantatorom z Hondurasu. Kawa jest tu uprawiana na dużych wysokościach, co wpływa na niepowtarzalny smak ziaren. Dzięki wolnemu dojrzewaniu owoce kawowca powoli chłoną minerały i substancje odżywcze znajdujące się w glebie – mają potem wysoką zawartość cukru, wyczuwalną w karmelowych nutach zaparzonej kawy. Co ciekawe, w pobliżu drzew kawowca zwykle pojawiają się również drzewa bananowe, które tworzą cień i osłaniają je przed silnym słońcem.
Rejony upraw kawy w Hondurasie
W zależności do tego, gdzie dokładnie wzrasta, kawa z Hondurasu ma różną charakterystykę. Największe i najbardziej znane obszary, na których uprawia się arabicę, to regiony: Marcala, Santa Barbara, Santa Rosa de Copan, Lempira, La Paz, El Paradiso, Camayagua, Yoro, Olancho, Opalaca, Montecillos, Cortez i Ocotepeque. Na plantacjach można spotkać odmiany kawy takie jak Bourbon, Typica, Caturra, Catuai (np. Café Intención SELECCIÓN Honduras z palarni kawy Darboven) czy Pacas.
Kawa, która rośnie wysoko, czyli SGH
Ziarna z drzew kawowych, które rosną na wysokościach od 1500 do 2000 m n.p.m., są oznaczane skrótowcem SHG (Strictly High Grown). Sygnalizuje on, że rosną w czystym, ekologicznym środowisku, są mniej narażone na występowanie szkodników i grzybów, nie wymagają pestycydów i wolno rozwijają pełnię smaku dzięki niepospiesznemu dojrzewaniu owoców. W Hondurasie uprawa kawowca ogranicza się do niewielkich gospodarstw rolnych, stosujących różne metody przetwarzania, najczęściej na mokro.