15 lipca 2024
Witajcie w Brazylii – królestwie kawy
Brazylia to nie tylko niekwestionowany światowy lider w ilościowej produkcji kawy, lecz także kraj, z którego pochodzą najlepsze i najbardziej popularne ziarna. Państwo to ma znakomite warunki naturalne do uprawy kawowców: ciepły i wilgotny klimat, żyzne gleby oraz średnią wysokość wzniesień, na których znajdują się plantacje. Tym właśnie czynnikom kawa brazylijska zawdzięcza swój klasyczny, łagodny i delikatny smak.
Skąd kawowce w kraju samby
Drzewa kawowca nie zawsze rosły w Brazylii, pochodzą przecież z Afryki. Podobno pierwsze pojawiły się tu dopiero w 1727 roku – w dodatku wiąże się to z romantyczną historią. Zostały zdobyte podstępem przez starszego sierżanta Francisco de Melo Palheta, który od zakochanej żony gubernatora Gujany Francuskiej dostał bukiet kwiatów z ukrytymi nasionami kawowca.
Regiony uprawy
W Brazylii wyróżnić można kilka znaczących rejonów, gdzie rośnie kawowiec. Większość z nich zlokalizowana jest na południu i południowym wschodzie kraju, np. Paraná, Minas Gerais (skąd pochodzi Brazil Fazenda Santos Reis z lokalnej Palarni Kawy J.J. Darboven), São Paulo, Espírito Santo, Rio de Janeiro. Jednak na północy i północnym wschodzie warto też wymienić okręgi takie jak Bahia i Rondônia. Każdy z tych regionów ma swoje unikalne cechy, które wpływają na smak i jakość produkowanej kawy.
Gatunki kawy brazylijskiej
Na plantacjach w Brazylii króluje arabica w odmianach Bourbon, Catuai, Mundo Novo i Typica, choć uprawia się również robustę, nazywaną conilon. Najpopularniejsza z brazylijskich kaw to Burbon Santos, popularnie zwany również Santos. Kawa ta charakteryzuje się owocowym i lekko kwaskowatym smakiem. Drugim popularnym gatunkiem jest Rio. Zbiory odbywają się dwa, trzy razy do roku, od czerwca do września, a owoce kawowca obrabiane są na sucho.
Brazylijskie cafezinho
W domach i kawiarniach, jak również na ulicach miast w Brazylii pije się cafezinho. Napój ten przypomina nieco espresso, ale przygotowuje się go całkiem inaczej. Ziarna kawy długo (ok. 20 min) gotuje się w wodzie z cukrem, doprowadza do wrzenia, a potem przelewa przez filtr lub bawełniane sitko do dzbanka.