27 czerwca 2024
Wyprawa po „czarne złoto” Kolumbii
Kawa to dla Kolumbijczyków dużo więcej niż uprawiane ziarna i przygotowywany z nich napój. Jest ona silnie zakorzeniona w ich kulturze i stanowi symbol narodowej dumy. Wiąże się również ze specyficznym południowoamerykańskim stylem życia. Rzecz jasna kawa jest też ważna dla gospodarki Kolumbii, będąc jednym z głównych produktów eksportowych kraju. Wysoka jakość i unikalny smak kolumbijskiej kawy sprawiają, że wymienia się ją w gronie najlepszych na świecie.
Skąd „czarne złoto” wzięło się w Kolumbii
Podobno kawę sprowadzili do Kolumbii jezuici, którzy przybyli razem z hiszpańskimi osadnikami. Ksiądz José Gumilli w swojej książce z 1730 roku odnotował jej obecność w misji Świętej Teresy z Tabajé, niedaleko miejsca, gdzie rzeka Meta wpada do Orinoko. Dopiero jednak pod koniec XVIII wieku plantacje zaczęły się rozwijać, a pierwsza komercyjna produkcja kawy została zarejestrowana w 1808 roku. Stopniowo obszar uprawy drzew kawowych zwiększał się i rozprzestrzeniał na cały kraj, zwłaszcza w departamentach Santander, Północny Santander, Cundinamarca, Antioquia i w regionie Caldas.
Kawa ziarnista z Kolumbii – produkcja
Kolumbia to istny kawowy potentat. Według danych z 2023 roku (raport Coffee: World Markets and Trade) jest drugim największym producentem arabiki na świecie (zaraz po Brazylii), dając 11 300 000 worków z kawą (1 worek = 60 kg), oraz trzecim największym eksporterem ziaren kawy na świecie (10 800 000 worków). Górzyste ukształtowanie terenu, tropikalny klimat i żyzne gleby bogate w mikroelementy tworzą idealne warunki do uprawy kawy o bogatym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Owoce kawowca są ręcznie zbierane, a następnie poddawane obróbce na mokro. Później zaś suszy się je na słońcu i ręcznie sortuje.
Unikalny smak kolumbijskiej kawy
Kawa z Kolumbii często bywa opisywana jako łagodna, o dobrze zrównoważonej kwasowości i średnim do pełnego body. Nuty smakowe mogą się różnić w zależności od regionu, w którym znajduje się plantacja, ale do często występujących należą akordy czekolady, karmelu, orzechów i słodkich, dojrzałych owoców (jak np. czereśnia i czarna porzeczka w J.J. Darboven Colombia Condor Huila). Niektóre odmiany mogą mieć również nuty kwiatowe lub cytrusowe.