CO CHARAKTERYZUJE NASZĄ KAWĘ
Palona na Kaszubach
Ziarna jakości speciality z różnych miejsc na świecie
Palona na bieżąco w niewielkich ilościach
Dostosowana do różnych metod parzenia

Kawa świeżo palona

Filtruj
  • Ilość na stronie

  • Sortuj wg.

    Spróbuj naszej świeżo palonej kawy

    Po 16 latach sprawowania funkcji trenera w Akademii Kawy i Herbaty J.J. Darboven mam zaszczyt pracować jako roast master w Palarni Kawy J.J. Darboven. Dokładam wszelkich starań, by kawa, która wychodzi spod moich rąk, spełniała Wasze oczekiwania i każdego dnia cieszyła bogactwem wyjątkowego smaku i aromatu.

    Specjalnie dla Was uruchomiliśmy lokalną Palarnię Kawy J.J. Darboven. Kawa z Kaszub, którą przygotowujemy, opierając się na ponad 150-letnim doświadczeniu firmy matki z Hamburga, już teraz może zagościć w Waszych filiżankach i dostarczyć niezwykłych doznań koneserom małej czarnej i innych rodzajów kawy.

    Co warto wiedzieć o paleniu kawy?

    Na ostateczny smak kawy mają wpływ różne rzeczy: rodzaj ziaren, metoda i miejsce uprawy, czas zbioru. Jednym z istotnych czynników jest też sposób i stopień palenia kawy. Proces ten odgrywa ważną rolę, decydując o niepowtarzalnym smaku i aromacie napoju, bez którego spora część ludzi nie wyobraża sobie dobrego poranka. Aby uwzględnić preferencje wszystkich miłośników małej czarnej, producenci dbają więc o urozmaicenie oferty produktowej, co wiąże się między innymi z wykorzystaniem różnych procedur palenia kawy.

    Na co wpływa palenie kawy?

    Proces palenia ziaren kawy ma ogromne znaczenie dla smaku, jakości, a także właściwości przygotowywanego z nich naparu. W trakcie skomplikowanych procesów chemicznych, które zachodzą podczas palenia kawy, surowe ziarna nabierają wyjątkowego charakteru, a liczba substancji smakowych i zapachowych zwiększa się średnio trzydziestokrotnie (z około 25 do 700–800).

    O czym jeszcze decyduje palenie kawy? Proces ten znacząco wpływa też na zawartość kofeiny i przeciwutleniaczy w ziarnach. Im dłużej trwa wypalanie, tym mniej w nich kofeiny, a więcej przeciwutleniaczy. Dlatego ci, którzy lubią mocne, pobudzające espresso, częściej wybierają jasne ziarna, a osoby z różnych względów unikające nadmiaru kofeiny preferują ciemne, dodatkowo wzbogacone w procesie palenia kawy o cenne przeciwutleniacze.

    Jakie są etapy palenia kawy?

    W przypadku tradycyjnego palenia kawy ziarna umieszczane są w podgrzewanym od zewnątrz wirującym bębnie, którego obroty zapewniają równomierne wypalenie. Tam, pod czujnym okiem roast mastera nadzorującego prawidłowy przebieg procesu, poddawane są działaniu wysokiej temperatury przez kilka do kilkunastu minut – w zależności od stopnia upalenia.

    Proces palenia kawy w piecu bębnowym przebiega wieloetapowo i poprzedza go staranne oczyszczenie zielonych ziaren kawowca. Kolejne kroki to:

    • suszenie – odparowywanie z ziaren wody, które trwa do momentu aż ziarna zaczynają żółknąć;
    • pierwsze złamanie / pierwszy crack / brązowienie – w wyniku palenia kawy wiązania cząsteczkowe zaczynają się rozluźniać i uwalniają się nagromadzone w ziarnach gazy;
    • rozwinięcie – uwolnienie kawowych aromatów i karmelizacja cukrów;
    • drugie złamanie / drugi crack – wydostawanie się na zewnątrz olejków eterycznych zawartych w ziarnach kawy.

    Po zakończeniu procesu ziarna chłodzone są powietrzem na specjalnych tacach, dzięki czemu dwutlenek węgla, który powstaje podczas palenia kawy, może się ulotnić w naturalny sposób.

    5 stopni upalenia kawy

    Aby wydobyć z ziaren to, co najlepsze, proces palenia kawy powinien przebiegać w odpowiedni sposób. Ważne są tu przede wszystkim takie kwestie jak temperatura oraz czas – to te czynniki decydują o stopniu upalenia kawy.

    Amerykańskie stowarzyszenie National Coffee Association (NCA) wyróżnia 4 stopnie wypalania ziaren kawy: jasne, średnie, średnio ciemne oraz ciemne. W Palarni Kawy J.J. Darboven mamy ich aż 5.

    12/5 stopień upalenia kawy (jasne palenie)

    Jasne palenie kawy przebiega w temperaturze około 200 stopni C i nadaje ziarnom kolor jasnobrązowy, podobny do barwy cynamonu. Na powierzchni ziaren nie ma olejku eterycznego, pozostaje ona matowa. Upalona w ten sposób kawa ma łagodny smak i orzeźwiający, lekko cytrusowy aromat oraz najwyższą zawartość kofeiny. Rekomenduje się, by jasne palenie kawy stosować w przypadku najszlachetniejszych gatunków ziaren, a powstałe w ten sposób produkty wykorzystywać w alternatywnych metodach parzenia.

    Wśród jasno palonych kaw wyróżniamy:

    • – Light City,
    • – Half City,
    • – Cinnamon.

    3/5 stopień upalenia kawy (średnie palenie)

    Palenie średnie odbywa się w temperaturze około 210–220 stopni C. To najpopularniejszy sposób palenia kawy, który nadaje ziarnom lekko brązowy kolor i zrównoważony aromat, smak oraz kwasowość. Wyczuwalna zaczyna być delikatna goryczka, a zawartość kofeiny uznaje się za optymalną.

    Wśród kaw średnio palonych wyróżniamy:

    • – City,
    • – American,
    • – Breakfast.

    4/5 stopień upalenia kawy (średnio ciemne palenie)

    Średnio ciemne palenie kawy zachodzi w temperaturze około 225–250 stopni C. W efekcie ziarna zyskują mocno brązową barwę, a ich powierzchnia staje się lekko błyszcząca. Prawie całkiem zanika kwasowość, a bardziej wyczuwalna staje się delikatna goryczka. Aromat i smak kawy są bardziej intensywne, nuty cytrusowe ustępują miejsca czekoladowym, a skarmelizowane cukry wprowadzają wyczuwalną słodycz. Kawa tego rodzaju ma niską zawartość kofeiny, dlatego bywa nazywana popołudniową.

    Kawa średnio ciemno palona:

    • – Full City.

    5/5 stopień upalenia kawy (palenie ciemne)

    W efekcie palenia kawy bardzo ciemnego, nazywanego też pełnym, otrzymuje się niezwykle ciemne, niemal czarne, błyszczące ziarna. Temperatura, w której przebiega proces, dochodzi nawet do 240 stopni C. Tego rodzaju palenie kawy powoduje, że ma ona mocny posmak dymu i goryczki, natomiast całkowicie zanika jej naturalna kwasowość. Pojawiają się za to głębokie, wyrafinowane nuty smakowe i zapachowe gorzkiej czekolady oraz orzechów. Ma najmniejszą zawartość kofeiny i idealnie nadaje się do przygotowania espresso.

    Kawa ciemno palona:

    • – High,
    • – Continental,
    • – New Orleans,
    • – European,
    • – Espresso,
    • – Viennese,
    • – Italian,
    • – French.

    Kawa świeżo palona

    Wszystkie rodzaje kaw

    W naszym sklepie z kawą znaleźć można dobrą kawę ziarnistą czy mieloną, a także kawę rozpuszczalną. Dostępna jest również kawa w kapsułkach, pasująca do popularnych ekspresów kapsułkowych. Każdy miłośnik tego wyjątkowego napoju wybierze ulubiony rodzaj kawy przeznaczony do różnych metod parzenia, m.in.:

    • – metod przelewowych i ciśnieniowych,
    • – automatycznych ekspresów ciśnieniowych,
    • – cold brew,
    • – french pressów,
    • – kawiarek,
    • – parzenia tradycyjnego.

    Idealnie kremowe cappuccino, orzeźwiająca kawa mrożona czy esencjonalne espresso? Niezależnie od tego, co lubisz i na co w danej chwili masz ochotę, dzięki naszemu bogatemu asortymentowi przygotujesz ulubioną kawę arabica lub robusta w zaciszu swojego domu. Rozkoszuj się głębią zmysłowych doznań, jakich dostarczają każdego dnia!

    Najlepsi producenci i marki kawy

    Pochodzenie ziaren i stopień ich wypalenia nadają aromat, moc oraz różne nuty smakowe wydobywane przez znane i cenione w branży marki. Pyszna kawa Alberto i Alfredo Espresso to kwintesencja włoskiego stylu. Inspiracją dla kawy Brosio był niepowtarzalny nastrój urokliwych francuskich kawiarenek. Z małych rodzinnych plantacji pochodzi Café Intención sygnowana certyfikatem Fairtrade. Oryginalna receptura królewskiej rodziny kaw EILLES KAFFEE jest owiana tajemnicą od czasów Ludwika II. Amatorom małej czarnej, którzy dbają o zdrowie, rekomendujemy markę IDEE KAFFEE – łagodną dla układu pokarmowego, a zarazem pełną kofeiny. Natomiast pełny aromat wysokiej jakości napoju rodem ze Szwajcarii zapewnia kawa Mövenpick.

    Polska palarnia kawy

    Kawy w ziarnach J.J. Darboven są świeżo palone w trzech stopniach: espresso, omniroast oraz pod przelew. Starannie wyselekcjonowane ziarna sprowadzamy z najlepszych plantacji na całym świecie, a następnie wypalamy w niewielkich ilościach, lokalnie – na Kaszubach. Nasze kawy przygotowujemy tak, by dostosować je do różnych metod parzenia i zapewnić ich koneserom wyjątkowe wrażenia.

    Poznaj bogatą ofertę sklepu z kawą J.J. Darboven. Odkryj świat niezwykłych smaków i aromatów.