4 listopada 2020
H.E.L.P. Lepsza kawa dla lepszego życia
W 2016 roku, z okazji 150 – lecia istnienia firmy, zainicjowaliśmy długofalowy projekt wsparcia dla wówczas 250 producentów kawy i ich rodzin w Hondurasie – H.E.L.P. (Honduras Education Life Project).
Do dnia dzisiejszego, razem z OLAM – działającym na całym świecie dostawcą surowców, pracujemy w ścisłej kooperacji z osobami odpowiedzialnymi za projekt. W ramach projektu zespół specjalistów otacza opieką plantatorów kawy z Hondurasu celem podniesienia ich standardu życia czy przedstawienia efektywnych metod ulepszania ich upraw, co niesie za sobą wzrost produkcyjności.
Zainteresowanie projektem H.E.L.P. było na początku tak duże, że zamiast początkowo planowanych 250 osób, objęliśmy nim ostatecznie aż 277 producentów.
Sukcesy projektu, między innymi w uprawie na małych plantacjach i związany z tym wzrost produktywności w pierwszych latach, były tak znaczące i przekonujące, że H.E.L.P. został w roku 2018 rozszerzony na 600 uczestników. I dalej nie rozczarowuje. Obok prowadzenia i rozszerzania bieżących aktywności w tej chwili budowana jest w tej chwili wzorcowa farma. Kolejnym punktem programu będzie poprawa możliwości kształcenia dzieci na miejscu.
Siedzibą projektu H.E.L.P. jest San Nicolás, mała gmina w departamencie Santa Bárbara. Santa Bárbara jest najstarszym kawowym regionem Hondurasu. Klimat sprzyja tu wprawdzie uprawie kawy, ale pagórkowata, a nawet górzysta okolica, czynią ją też trudną i pracochłonną. Infrastruktura jest słabo rozwinięta, a wiele roślin kawy jest już starych i daje niewielkie plony. Tak więc Santa Bárbara jest regionem kawowym o najsłabszej produktywności i jednym z biedniejszych w Hondurasie.
Kawę uprawia się tu cały czas w małych, rodzinnych plantacjach. Plantatorzy nie mają wielkiej wiedzy na temat metod uprawy, ekonomii czy ekologii, dlatego osiągają plony daleko poniżej swoich możliwości. To z kolei prowadzi automatycznie do niskich dochodów ze sprzedaży, które nie mogą przyczynić się do poprawy słabych warunków życia i kształcenia. Ta wyjściowa sytuacja tłumaczy duże zainteresowanie projektem, które widoczne było już na pierwszych spotkaniach informacyjnych. Wielu producentów kawy zgłosiło udział w projekcie i rozpoczęło działania, przedstawiając także osobiste życzenia i własne oczekiwania.
Projekt jest zarządzany i administrowany lokalnie przez odpowiedzialnych agronomów projektu. Po analizie gospodarstw, wraz z uczestnikami, agronomowie opracowują plany rozwoju ukierunkowane na produkcję, poprawę ekologiczną i społeczną. Uczestnicy projektu są stale szkoleni i uczą się różnych metod uprawy kawy. Na początek analizowane są próbki gleby w celu określenia środków mających na celu poprawę produktywności gleby w poszczególnych gospodarstwach. Uczestnicy uczą się skutecznych metod przycinania regeneracyjnego i tworzenia suszarek słonecznych, kroków, które są łatwe do wdrożenia i które szybko przynoszą pozytywne rezultaty.
Plantatorzy kawy aktywnie uczestniczą, wnoszą własne sugestie, tworzą grupy i pomagają sobie nawzajem.
H.E.L.P. – szacunek i wsparcie
Uważamy, że kto chce pić wysokowartościową kawę, powinien też myśleć o jakości życia uprawiających ją u źródła plantatorów. Dla nas kawa od zawsze była częścią „radości z życia”. Podążając za tą zasadą zdecydowaliśmy się w październiku 2016, z okazji 150 jubileuszu naszej firmy, rozpocząć projekt wsparcia plantatorów kawy i ich rodzin w Hondurasie. Razem z Olam, działającym na całym świecie dostawcą surowców, powołaliśmy do życia projekt Honduras Education Life Project, w skrócie nazywany H.E.L.P. Na początku projektu przewidywaliśmy, że w ramach programu wspierać będziemy 250 plantatorów. Duże zainteresowanie ofertą projektu na miejscu doprowadziło do tego, ze już wkrótce liczba jego uczestników wzrosła do 277. Obecnie wynosi ona ok. 300. Od roku 2018 w obszarze zainteresowania projektu, obok dalszego prowadzenia i rozwoju bieżącej działalności, znalazła się także poprawa dostępności kształcenia dzieci plantatorów.
W jakich kawach znajdują się ziarna z plantacji biorących udział w programie?