6 lipca 2023
J.AY J.AY’S COLD BREW COFFEE – poznaj naszą nowość!
J.AY J.AY’S COLD BREW COFFEE to zupełnie nowa marka w portfolio firmy, jednak bazująca na ponad 150-letnim doświadczeniu i historii kawowej. Zwrot „J.ay J.ay’s” to angielska wymowa inicjałów założyciela firmy, Johanna Joachima Darboven, które również stanowią nieodzowną składową nazwy firmy matki J.J. Darboven.
Podobnie jak większość trendów, pojawienie się cold brew to kulminacja długiej i fascynującej historii, wspieranej dziś przez nowoczesne, ale bazujące na tradycji techniki, sympatię konsumentów i gotowość rzemieślniczych firm na nowe przygody z kawą.
Ponieważ kamienie milowe w ewolucji cold brew można zobaczyć na mapach od Japonii, Ameryki Łacińskiej, Europy i Stanów, znacznie przyjemniej jest przyjąć szał cold brew jako zjawisko, które pochodzi zewsząd.
Tym przyjemniej jest nam dołączyć do światowej mapy cold brew wraz z otwarciem produkcji macerowanej kawy w Polsce, przy naszej lokalnej, rzemieślniczej Palarni Kawy J.J. Darboven.
Za najwyższą jakość cold brew odpowiadają wieloletni pracownicy firmy i pasjonaci kawy – Darek Wasielewski, od 2002 roku trener Akademii Kawy i Herbaty J.J. Darboven, pełniący także rolę Roastera w naszej lokalnej, rzemieślniczej palarni oraz Marcin Pietrzykowski – doświadczony technik produkcji kawy.
Poznaj nasze kawy cold brew
BRAZIL GUAXUPE
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Farma: Cooperativa Guaxupe
Wysokość uprawy: 800-1000 m n.p.m.
Odmiana: Typica
Obróbka: Natural
Profil smakowy: aromaty pomarańczy, orzecha laskowego, mlecznej czekolady, kremowa, zbalansowana, z niską kwasowością
Ta brazylijska kawa pochodzi z okolic Guaxupe znajdującego się w południowo zachodniej części regionu Minas Gerais. Powierzchnia tego terenu to tylko 300 km2 około 280 km na północ od Sao Paulo. Głównym źródłem utrzymania mieszkańców regionu jest praca przy uprawie kawy.
RWANDA SAKE WOMEN’S WASHING STATION
Kraj: Rwanda
Region: Ngoma District, Eastern Province
Farma: Sake Farm
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon
Zbiór: czerwiec – grudzień
Obróbka: Washed
Profil smakowy: gładkie body, dobra kwasowość, jagody i mleczna czekolada, dobra kwasowość
Kawa sprzedawana przez farmę Sake zbierana jest z 73400 drzew kawowych uprawianych przez 2200 farmerów z dystryktu Ngoma. Owoce trafiają do stacji obróbki na rowerach, w samochodach i na głowach farmerów. W stacji obróbki Sake pracują wyłącznie kobiety.
HONDURAS SANTA BARBARA
Kraj: Honduras
Region: Santa Barbara
Gatunek: Arabica
Obróbka: Washed
Profil smakowy: pełne body, dobry balans, delikatna kwasowość, nuty grejpfruta, delikatnie słodowy, kwiatowy smak
W 2016 roku, z okazji 150-lecia istnienia firmy, zainicjowaliśmy długofalowy projekt wsparcia dla wówczas 250 producentów kawy i ich rodzin w Hondurasie – H.E.L.P. (Honduras Education Life Project).
Do dnia dzisiejszego, razem z OLAM – działającym na całym świecie dostawcą surowców, pracujemy w ścisłej kooperacji z osobami odpowiedzialnymi za projekt. W ramach projektu zespół specjalistów otacza opieką plantatorów kawy z Hondurasu celem podniesienia ich standardu życia czy przedstawienia efektywnych metod ulepszania ich upraw, co niesie za sobą wzrost produkcyjności.
Zainteresowanie projektem H.E.L.P. było na początku tak duże, że zamiast początkowo planowanych 250 osób, objęliśmy nim ostatecznie aż 277 producentów. Sukcesy projektu, między innymi w uprawie na małych plantacjach i związany z tym wzrost produktywności w pierwszych latach, były tak znaczące i przekonujące, że H.E.L.P. został w roku 2018 rozszerzony na 600 uczestników.
Wypróbuj orzeźwiające kompozycje kawowe z cold brew. Znajdź swój ulubiony przepis na orzeźwiającą, unikatową kawę na zimno. Dodaj sobie energii i ciesz się smakiem.
COLD BREW
(szklanka 400 ml)
Składniki:
Cold brew 250 ml
Kostki lodu
Przygotowanie:
Wypełnij szklankę do połowy lodem.
Nalej cold brew na lód.
COLD BREW Z MLEKIEM
(szklanka 400 ml)
Składniki:
Cold brew 250 ml
Mleko (lub napój roślinny) 50 ml
Kostki lodu
Przygotowanie:
Wypełnij szklankę do połowy lodem.
Nalej cold brew.
Uzupełnij napój mlekiem wedle uznania.
OWOCOWE COLD BREW
(szklanka 400 ml)
Składniki:
Cold brew 150 ml
Sok żurawinowy 150 ml
Syrop Monin Spiced Red Berries 10 ml
Kostki lodu
Rozmaryn do ozdoby
Przygotowanie:
Wypełnij szklankę do połowy lodem.
Wlej do szklanki syrop.
Wlej do szklanki cold brew.
Wlej do szklanki sok.
Ozdób napój owocami.
Proporcje składników można zmienić wedle uznania.
Więcej informacji o J.AY J.AY’S COLD BREW COFFEE znajdziesz na naszej stronie internetowej.
Przez sklep internetowy możesz zamówić maksymalnie 3 szt. Cold brew . Jeżeli jesteś zainteresowany większą ilością, skontaktuj się z nami:
[email protected]. Przygotujemy dla Ciebie specjalną ofertę.